Wtorek 21.09.2021 był kolejnym dniem cudownych lekcji, na które zabrali nas wykładowcy DFN. Klasy 5 b,c juz o rana uczestniczyły w zajęciach online dotyczących tajników substancji spożywczych. Warsztaty pozwoliły naszym uczniom poznać skrywaną tajemnicę powstawania żelków! Już teraz uczniowie wiedzą, że wystarczy kilka substancji znajdujących się w kuchni, żeby wyczarować kolorowe, pachnące i przede wszystkim smaczne żelki. Uczniowie wszystko widzieli, notatki robili i dziwili się, że to takie proste!!!
Jeśli ktoś chciałby wiedzieć jak powstaje pasta do zębów dla .... słonia, hahaha to musi raz jeszcze wybrać się na lekcję z chemii dla małych i dużych, albo zapytać 5b,c oni wiedzą, ponieważ widzieli ten eksperyment na własne oczy!!! Wykładowcy pokazali jak to się robi, oj działo się działo na tej lekcji!

Uczniowie klasy 4b natomiast krok po kroku zagłębiali się w pracę...dentysty. Co to jest płytka nazębna? Ile mamy bakterii w jamie ustnej, czy też jak dieta może nam pomóc dbać o ząbki. Na te pytania z pewnością znają już odpowiedzi.

Wykładowcy Politechniki Wrocławskiej programowali na żywo wraz z uczniami klasy 5c roboty ramieniowe, uczniowie ścigali się w precyzji wykonywania rysunków z robotami, a także obejrzeli pokaz działania obrabiarki numerycznej.

Na koniec młodzież z klasy 5c, wraz z wykładowcami z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, zastanawiała się czym jest ślad wodny oraz obliczała za pomocą dedykowanej aplikacji swój indywidualny ślad wodny. Dzięki udziałowi w wykładzie, uczniowie mają świadomość wpływu, jaki mają na zasoby wodne naszej planety oraz wiedzą, ile wody można zaoszczędzić zmieniając swoją dietę lub ograniczając marnotrawstwo żywności. 



Galeria zdjęć: